Budstikker og andre ting

Hei alle

– det ble ingen budstikke hverken til påske eller til sommer i år. Årsaken er selvforklarende og enkel – korona. Budstikka ble (av Roar Lund) opprettet som «Medlemsnytt» for å informere om gjøren og laden på setra, formidle informasjon, tips, oppfordringer, utleie, utlån, kjøpe og selge, bytte – eller spørre og dele nærmest hva som helst. I tillegg var tanken å minnes og deles noe av de gamle opplevelser fra setra og nærområdene rundt. På det meste ble det formidlet 5 utgaver i året.

Siden den gang har elektroniske hjelpemidler gjort at nyheter spres raskere en redaktører kan skrive og trykkerier kan trykke. Facebook er medlemmenes nyhetskanal i dag hvor alt kan deles – og en dog diskuteres, og redaktør er i samme stund henvist til å finne underlag til budstikker egenhendig, da medlemmer nå enkelt selv kan dele det de har på hjertet. Budstikka har kun overlevd med bakgrunn i de yngste og eldste setervenner som ikke var på elektroniske medier i starten, men nå er også de elektronisifisert.

Når korona nevnes som årsak til at budstikker har uteblitt så er det av den enkle grunn at budstikkene i de senere år kun har inneholdt informasjon om arrangementer, i tillegg til historiske artikler og vitser og gjøremål for barn. (Sommerbudstikkene har også tatt med i trykken årsberetninger og underlag for årsmøtet i de senere år – istedenfor å trykke dette separat) Da arrangementer i år ikke kunne avvikles i sin tradisjonelle form, ble det rent kostnadsmessig bestemt at det var lurt å avstå trykkerikostnader og porto for å sende ut en mengde «Avlyst-plakater», kryssord og noen gamle bilder til en kostnad av mange tusen kroner. Derfor ble det da altså ikke noen budstikker i 2020.

Likevel – det kan i sommerferie være «all right» å kunne lese litteratur relatert til nærområdene man ferierer i. Det finnes da mange nettsider man kan besøk for de mer ferske nyheter – og facebook har både nyhetssider, salg-kjøpssider og historiske sider fra dalføret. Når det gjelder de som liker å sette seg med en bok å lese, vil jeg anbefale nasjonalbibliotekets sider. Her ligger det mang en bok fra våre nærområder som kan være artig lesing for de som liker slikt – særlig for de, som kan hende er nye i våre trakter. Legger derfor med et dokument med linker til et utvalg bøker undertegnede selv har hatt – og har – mye moro av å lese i og bla i, og som har blitt benyttet som kilder til enkelte artikler i Budstikka de senere år. Dette får da være som et plaster på såret for at det ikke kom ut noen budstikker i 2020. Med dette ønskes alle en flott sommer. Fornøyelig lesing – vi ses på setra!

Første siden på den aller første budstikka gitt ut i 1997